Medljikovac Kristalizirani

 12.50

Ovo je jedini med koji pčele ne proizvode od cvijeta već od izlučevina biljnih uši. Uslijed specifičnih uvjeta vlage i temperature ponekad dođe do najezde biljnih uši na lišću šumskog drveća. Uši sišu sokove lišća i izlučuju sekret po lišću koji pčele kupe i od njega prave med.

 

Ovo se obično događa poslije velikih žega. Kod nas u Slavoniji kada se ova pojava dogodi na hrastu, onda imamo značajnije količine koje možemo izvrcati, premda se to dešava i na ostalom šumskom drveću. Ova pojava se događa vrlo rijetko. Znalo je proći i po osam godina da ne dobijemo ovaj med. Ovu pojavu mi pčelari nazivamo  „medna rosa“. Crne je boje, aromatičnog okusa. Spada u cijenjenije medove našeg podneblja.

 

Značajno je bogatiji mineralnim tvarima i željezom u odnosu na ostale medove pa ga se preporučuje slabokrvnim osobama. Na njemu pčele loše zimuju. Ako se ovaj med dogodi na samom kraju pčelarske sezone, moramo ga potpuno izvrcati ili će nam pčele stradati u zimskom periodu. U selima se ova pojava u prošlosti znala prepoznati pa su seoska djeca znala po šumi brati lišće i lizati kao lizalicu slatko sa lišća.

Nema na zalihi

SKU: 007-1 Kategorija:
Recenzije (0)

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Medljikovac Kristalizirani”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)