Med uljane repice

 9.00

Ovo je prva značajnija ispaša u godini premda nam na njoj nije prioritet med već intenzivan razvoj pčelinjih društava. Važno je da prije ove ispaše bude potrošen sav med na kojem su pčele zimovale i u kome se može nalaziti med koji je nastao prilikom jesenske prihrane pčela. Da bi stimulirali pčele na potrošnju meda na kome su pčele zimovale, u proljeće moramo svaki okvir iz košnice izvaditi i otklopiti mednu kapu sa njega što ujedno ima stimulativno djelovanje na razvoj pčelinjeg društva. To je velik, spor i mukotrpan posao i mi ga odrađujemo redovno.

 

Pčelari koji to iz bilo kojeg razloga ne naprave dobiju mješavinu zimskog meda i meda od uljane repice te ga ni sami ne cijene. To je razlog zašto ga mnogi ni ne nude u prodaji već ga miješaju sa drugim medovima ili ga prodaju za bagatelnu cijenu. A ustvari ako se pravilno pčelari radi se o izvrsnom medu. U to doba godine pčele imaju nagon da intenzivno grade saće pa se i u tom medu osjeti okus mladog saća.

 

Med je blagog okusa i kristalizira nakon svega tri do pet dana od vrcanja. Konzistencije je otprilike kao svinjska mast. Kristali su mu jako fini (sitni) u odnosu na ostale medove, tako da je u kristaliziranom obliku mekan i „maziv“ čak i na vrlo niskim temperaturama. To mu je prednost u odnosu na ostale medove. Nema ga smisla dekristalizirati jer se brzo vraća u kristalizirano stanje. Prodajemo ga isključivo kristaliziranoga.

 

Koristi se za probleme sa gušteračom, prostatom i za „čišćenje jetre“. Ima snažna antibakterijska svojstva. Podatan je za pripravke na bazi meda. Dobar je i kao zaslađivač za kavu, čaj, nadopunjuje okus.

 

U 2022 godini izvrcali smo oko 900 kg meda uljane repice. Polje uljane repice na kome smo bili bilo je okruženo šumom te su pčele osim uljane repice unosile i nektar drugih biljaka osim uljane repice ( mi pretpostavljamo da je bio unos jasena ili svibovine) što je potaklo drukčiju kristalizaciju meda od uobičajene. Kristali su krupniji i podsjećaju na proljetne voćne medove.Po okusu je uljana repica, osjeti se okus mladog saća i bogatiji je i intenzivniji okusom od uobičajene uljane repice.Pčelarsvo je borba sa prirodom i ovakve pojave ne smatramo manom već prednošću koja nas razlikuje od industrije.

Nema na zalihi

SKU: 016 Kategorija:
Recenzije (0)

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Med uljane repice”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)