Med i Rogač

 5.50

ROGAČ U MEDU

Na Mediteranskom sajmu u Dubrovniku do nas je bio proizvođač brašna od rogača s Dubrovačkog otoka Šipana. Tijekom sajma u pauzama slučajno nam je palo na pamet da pomješamo moj med i njegov rogač i dobili smo nevjeroJatno ukusan proizvod (slatkiš ) –  rogač u medu. Kasnije smo odlučili nastaviti proizvoditi ovaj proizvod i za prodaju.

Na ovaj način dobili smo novi način konzumacije rogača u proizvodu u kojem su pored standardnih blagodati meda za ljudski organizam pridružena i ljekovita svojstva rogača.

Ovo je orginalan proizvod, ukusan i zdrav, istinski spoj zelene i plave Hrvatske.

Rogač koji koristimo je ekološki , sa otoka Šipana.

SKU: 008-2 Kategorija:
Opis

Ljekovita svojstva rogača:

  • sprečava probavne tegobe
  • smanjuje loš kolesterol i šećer u krvi
  • potiče iskašljavanje i pomaže kod astme
  • osnažuje imunitet
  • djeluje protiv alergija
  • štiti zdravlje srca i krvnih žila
  • jača kosti

 

Samljeveni osušeni rogač upotrebljava se kao dijetalni dodatak za liječenje želučanih i crijevnih poremećaja, posebice proljeva (vodenaste stolice). Naime, rogačev prah poput aktivnog medicinskog ugljena ima veliku moć apsorpcije crijevnih toksina i međuproizvoda metabolizma bakterija. Mljeveni rogač se, preporučuje kod akutnog i kroničnog nespecifičnog kolitisa, gastritisa, gastroenteritisa, dispepsije i slično. U Skandinaviji posebice kod djece, čokoladne pločice se sve više zamjenjuju s voćnim čokoladicama u kojima su zastupljeni rogač, mljevene sušene jabuke i kakao. Bogat su izvor vlakana, vitamina i minerala i odličan regulator rada crijeva. Mogu se koristiti kao zdrav međuobrok ili užina.

Rogačevo brašno koristi se i u terapiji organa za disanje

Zreli i na suncu osušeni plodovi mogu se jesti sirovi, no mnogo se češće koristi rogačevo brašno koje se upotrebljava i za izradu ekstrakata, čajnih mješavina, prirodnih aroma, mješavina začina i sl. Zreli plod (Ceratoniae fructus) sadrži najviše ugljikohidrata, oko 70-80 posto, od toga 40-50 posto škroba i do 30 posto saharoze te 10-13 posto fruktoze, maltoze i glukoze, 4,5 posto proteina, oko 0,75 posto masnog ulja, do 8 posto celuloze i do 6 posto dušičnih tvari, a ostatak čine pektini, tanini, trijeslovine, vosak, biljne sluzi, organske kiseline i njihove soli. Sjeme rogača sadrži proteine, masnoće (palmitinsku, oleinsku i linolensku kiselinu), tanine i gume.

Vitaminsko-mineralnom kartom pulpe rogača dominiraju vitamini B2, B3 i provitamin A, a od minerala najviše je kalcija i fosfora, malo manje kalija i magnezija, dok od mikroelemenata ima željeza, mangana, bakra i nikla. Rogač je posebno bogat kalcijem i fosforom – u 100 g mljevenog rogača ima 352 mg kalcija i oko 81 mg fosfora. Prisjetimo se, kalcij i fosfor s magnezijem čine tri osnovne mineralne tvari koje nalazimo u sastavu koštanoga

(tekst preuzet sa www.vasezdravlje.com )

Recenzije (0)

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Med i Rogač”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)