SUTON PČELINJIH ZAJEDNICA

SUTON PČELINJIH ZAJEDNICA

Pri svakom spominjanju pcela, prva misao su-košnice i ona svojevrsna zujanja. Medutim, specijalisti znaju da ima malo pcelinjih vrsta koje žive u poduzetnoj zajednici. Precizno istraživanje vrlo rijetkih primjeraka cilibara sa podrucja Baltika cija starost seže do 45 miliona godina i u kojima ima insekata, dala su pravi odgovor na postavljeno pitanje. Odgovor je zacudujuci!

U 152 komada smole, u kojoj su nadeni fosili pcela, pokazalo se da su vecini ovih životinja bila svojstvena posebna društvena svojstva, bilo da se radi bodljikavoj žaoki, svojstvenoj pceli radilici, ili je pak u pitanju skracen abdomen.

Gotovo trecina tih uzoraka pripada pcelama koje su vec nestale, A to upozorava da je prošlo “zlatno doba” pcela koje se odlikuju društvenošcu (tj. onih svojstava pcela ciju ulogu tumaci njihov organski sastav). Sada su još prisutnedvije vrste-Meliponi i “prave pcele” što proizvode med. Društvena organiziranost pcela nije nikakva novina niti nova spoznaja: davno je to uoceno, kao i kod mrava, termita i osa. Pa ipak, po svemu sudeci, pcelama to nije pribavilo u proteklom vremenu neku posebnu prednost.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.