KAKO PRESELITI KOŠNICU?

KAKO PRESELITI KOŠNICU?

Čitajući pčelarsku literaturu uvijek nailazimo na jedan te isi problem, kako preseliti košnicu na pčelinjaku, a da se stare pčele ne vraćaju na staro mjesto. Znamo da bi trebali preseliti košnicu najmanje 2 kilometra od pčelinjaka, pa je poslije nekoliko sedmica vratiti na pčelinjak na željeno mjesto. Ovo je dosta težak, komplikovan i dugotrajan metod, a samo za to da premjestimo košnicu na drugi kraj pčelinjaka ili za par metara.

Rješenje je dragi pčelari jedan stari prozor ili providna plastična ploča ispred leta košnice. Ideja potiče od jednog pčelara iz Amerike. I meni je, u razgovoru sa jednim pčelarom čija se familija bavi pčelarstvom 100 godina to bilo sumnjivo. Poslije 3-4 godine eksperimentisanja na svom pčelainjaku Bertil Stigemyr je odlučio da svoje iskustvo odijeli i sa drugim pčelarima.

Uzme se jedno staklo, prozor ili providni komad plastike dimenzija 70×80 cm i postavi se 15 cm od leta pod pravim uglom u odnosu na leto. Uveče kad se pčele smire prenese se košnica na željeno mjesto i ispred košnice se stavi pripremljena ploča. Ujutro pri izlasku pčele udaraju u staklo i prisiljene su polijetati sa leta pod uglom od 90°. Staklena ploča ih zbuni tako da su prisiljene da se ponovo orijentišu da bi se mogle vratiti nazad u košnicu. Staklena ploča se ostavi ispred leta nekoliko sedmica da sve stare pčele nauče novi put do košnice. Poslije uklanjanja ploče jedno određeno vrijeme će pčele i dalje da polijetaju sa leta pod uglom od 90°. Ovaj metod može pomoći pčelarima pri formiranju vještačkih rojeva ili kod pojačavanja proizvodnih društava sa pčelama.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.