Vrcanje meda

Objavljeno: 9.8.2011. u 15:27
|

Vrcanje meda

Vrcanje meda : Vrcanje meda

Med se iz košnice uzima kada je zreo odnosno kada je što više poklopljen u saću. Jedino med medljikovac treba uzimati dok još nije poklopljen. On se mora često vrcati jer se inače stvrdne u saću, a tada se ne može izvrcati. U slučaju nepoklopljenog meda, zrelost se provjerava naginjanjem okvira s medom. Ako kapljice meda ispadaju iz saća, med nije zreo, a ako ništa ne curi, med se može uzeti. Ne smije se zakasniti s uzimanjem meda jer će se tada u košnicama smanjiti unos nektara zbog nedostatka prostora. Isto tako ne smije se preuraniti jer nezreo med nije upotrebljiv. Pravo vrijeme uzimanja meda određuje se pregledom medišta u košnicama. Prilikom uzimanja meda pčelari se služe različitim sredstvima kako bi umirili pčele i oslobodili okvire od njih.
Kemijska sredstva - nisu česta u amaterskom pčelarenju jer nestručnom uporabom mogu prouzročiti ozljede pčelara, a med može primiti miris kiseline. Najčešće se koristi propionska kiselina koja nije štetna za med, pčele i pčelare. Preko medišta se razapne platno koje se poprska kiselinom i poklopi krovom. Pčele ne podnose miris propionske kiseline pa se brzo povlače u plodište. Mediše je slobodno već za 1-2 minute.
Mehanička sredstva - bježalica je ugrađena u otvor na poklopcu košnice. Poklopac s bježalicom se stavlja između plodišta i medišta. Pčele ubrzo osjete odvojenost od matice pa počnu silaziti u plodište kroz bježalicu kroz koju se ne mogu vratiti. Bježalica se uvijek stavlja navečer da se pčele za jakih vrućina ne bi ugušile u medištu. Medište se oslobodi od pčela kroz 12 - 48 sati. Upotrebljavaju se i aparati koji strujom zraka ispuhuju pčele iz medišta. Njihova prednost je u brzom oslobađanju medišta, mogućnosti rada pri svim temperaturama te bez posljedica mogućih kod primjene kemijskih sredstava.
Okviri s medom izvađeni iz košnica prenose se u prostoriju za vrcanje. Za prijenos okvira služi okvirnjača. Prostorija za vrcanje mora biti čista, svijetla i prozračna. Prije vrcanja moraju se otklopiti voštani poklopci s meda. Najčešće se koriste vilice i noževi različitih oblika i dimenzija. Noževima se poklopci lako odvajaju, a stanice saća se ne kvare. No moraju se zagrijavati što nije uvijek praktično. Vilice se ne moraju zagrijavati, ali zahtijevaju određenu vještinu u radu. Za velika pčelarstva upotrebljavaju se različiti uređaji.
Nakon skidanja voštanih poklopaca, okviri s medom se stavljaju u vrcaljku. U njoj se okreću oko svoje osi te se pomoću nastale centrifugalne sile med iscijedi iz stanica saća. Vrcaljke su izrađene od aluminija ili pocinčanog lima. Izvana su valjkastog oblika, a u unutrašnjosti se nalaze košare u koje se stavljaju okviri s medom. Pogon koji pokreće vrcaljku može biti mehanički ili električni. Pri dnu vrcaljke se nalazi slavina za ispuštanje izvrcanog meda. Izvrcani med se ispušta preko sita tj. cjedila u posude. Cjedilo zadržava nečistoće (mrtve pčele, vosak…) iz meda. Pri vrcanju većih količina meda ne koriste se cjedila jer oduzimaju previše vremena, već se med ostavi neko vrijeme da nečistoće isplivaju na površinu. Tada se uklone, a med ostaje čist. Kad se med ocijedi i izbistri, sortira se tj. određuje se od kojih biljaka potječe. Očišćen i sortiran med se ulijeva u čiste posude. Prostorije za čuvanje meda moraju biti suhe, čiste i prozračne. Uzrok kvarenja meda najčešće je višak vlage koju on upija. Prirodni med kristalizira i po tome se razlikuje od falsificiranog. Kristalizacijom se kvalitata meda ne pogoršava.

Pretraživanje

Traži